Ką svarbu žinoti apie vairuotojų draudimą?

13.08.2024

• 14.08.2024
    3 taisyklės, kad kelionė su gyvūnu būtų saugi ir jam, ir vairuotojui
  • 13.08.2024
    Ką svarbu žinoti apie vairuotojų draudimą?
  • 13.08.2024
    Kada verta investuoti į papildomą KASKO draudimą?

Privalomasis vairuotojų draudimas: ką svarbu žinoti?

Privalomasis vairuotojų draudimas, dar vadinamas privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu, yra būtinas kiekvienam transporto priemonės savininkui ir vairuotojui. Šis draudimas užtikrina, kad eismo įvykio atveju nukentėjusios šalys galėtų gauti finansinę ar moralinę kompensaciją už patirtą realią žalą (moralinė žala nedengiama tik patyrus stresą). Šiandien pasirūpinti privalomuoju vairuotojų draudimu itin paprasta – pakanka užpildyti formą internetu ir polisas jus pasiekia vos per keletą minučių. Vis dėlto, draudimas vis dar gana dažnai pasirenkamas atsižvelgiant tik į kainą – sužinokime, ką svarbu įvertinti prieš priimant galutinį sprendimą, kad vėliau, susidūrus su iššūkiais kelyje, netektų apgailestauti.

Kas yra privalomasis vairuotojų draudimas?

Privalomasis vairuotojų draudimas yra draudimo priemonė, kuri padengia kitų asmenų patirtą žalą, kai kelių eismo įvykio kaltininkas esate jūs. Šis draudimas yra būtinas visiems motorinių transporto priemonių savininkams, įskaitant automobilius, motociklus, sunkvežimius ir kitas transporto priemones, kurios privalomai turi būti registruojamos VĮ Regitra bei elektrinės transporto priemonės (el. paspirtukai, dviračiai ir kt., kurios atitinka numatytus privalomai draustinių, tokių transporto priemonių techninius parametrus). Lietuvoje privalomasis vairuotojų draudimas yra privalomas pagal įstatymą ir be jo eksploatuoti transporto priemonę griežtai draudžiama.

Kodėl privalomasis draudimas yra būtinas?

Privalomasis vairuotojų draudimas yra būtinas dėl kelių priežasčių:

Finansinė apsauga. Draudimas apsaugo nukentėjusį vairuotoją bei kitus žalą patyrusius eismo įvykio dalyvius nuo finansinių nuostolių. Eismo įvykio metu padaryta žala gali būti didelė ir be draudimo vairuotojui tektų padengti visas išlaidas iš savo kišenės.

Teisinė apsauga. Be privalomojo draudimo, transporto priemonės eksploatavimas yra draudžiamas.

Socialinė atsakomybė. Privalomasis draudimas užtikrina, kad visi nukentėję eismo dalyviai būtų apsaugoti. Jei visi vairuotojai būtų drausti, nukentėjusieji eismo įvykiuose galėtų greičiau ir lengviau gauti kompensacijas.

Ką apima privalomasis vairuotojų draudimas?

Privalomasis vairuotojų draudimas įprastai apima kitų transporto priemonių, kelio infrastruktūros, pastatų, kitų objektų sugadinimą ar kitą materialinę ar neturtinę žalą. Draudimas taip pat padengia medicinines išlaidas, gydymo išlaidas ir kompensacijas už patirtas traumas, negalią ar mirtį. Svarbu tai, kad privalomasis draudimas nepadengia jūsų pačių transporto priemonės sugadinimo ar jūsų sužalojimų, jei eismo įvykio kaltininkas esate jūs. Tačiau, jei kaltininko automobilyje yra nukentėjusių asmenų, privalomasis vairuotojų draudimas dengia ir jų gydymo išlaidas. Tam reikia papildomo savanoriško draudimo, geriau žinomo kaip KASKO.

Kaip pasirinkti draudimo pasiūlymą?

Renkantis draudimo pasiūlymą, svarbu atsižvelgti net į keletą veiksnių:

Kaina. Draudimo kaina gali skirtis priklausomai nuo jūsų vairavimo istorijos, transporto priemonės tipo, galingumo ir kitų veiksnių. Svarbu palyginti skirtingus pasiūlymus ir pasirinkti optimaliausią kainos ir kokybės santykį. Atminkite – ne visada pigiausias pasiūlymas yra geriausias – rinkdamiesi finansiškai palankų sprendimą, galite netekti galimybės vos už kelis papildomus eurus pasinaudoti papildomomis paslaugomis, todėl visada vertinkite bendrą paslaugos paketą, o ne tik jo kainą.

Paslaugų kokybė. Tam, kad įsitikintumėte, kad jūsų pasirinkimas yra teisingas, galite paskaityti kitų klientų paliktus atsiliepimus. Gera kitų žmonių patirtis gali būti lemiamas apsisprendimo veiksnys.

Papildomos paslaugos. Kai kuriuose privalomojo draudimo paketuose yra papildomų paslaugų, tokių kaip pagalba kelyje, teisinė pagalba ar nuolaidos kitoms draudimo rūšims. Šios paslaugos gali būti naudinga pridėtinė vertė, todėl visada prieš įsigydami draudimą, apžvelkite visas jo suteikiamas galimybes.

Kaip veikia draudimo kompensacijos procesas?

Jei pateksite į eismo įvykį, turėtumėte žinoti, kokius žingsnius apima draudimo kompensacijos procesas. Paprastai jis susideda iš:

Eismo įvykio fiksavimo – patekus į kelių eismo įvykį, svarbu neatidėliojant užpildyti eismo įvykio deklaraciją, kurioje nurodoma, kokios transporto priemonės nukentėjo ir kokios yra konkretaus eismo įvykio aplinkybės. Taip pat labai svarbu padaryti nuotraukų eismo įvykio vietoje, kuriose aiškiai matytųsi padaryta žala –  tai labai svarbu vertinant žalą.

Jeigu šalys nesutaria dėl kaltės, yra sužeistų žmonių arba padaryta žala bet kuriam kitam turtui (pvz., statiniams, kelio ženklams, apšvietimo stulpams ir pan.), būtina kviesti policiją. Elektroninę deklaraciją, pagal susitarimą su transporto priemonių draudikų biuru, pildyti ir viešinti galite www.draudimoivykiai.lt.

Įvykio registracijos – apie kelių eismo įvykį pranešama draudimo bendrovei, kuri atsižvelgdama į jūsų pateiktas nuotrauktas bei kitą informaciją, įvertins transporto priemonei (-ėms) padarytą žalą. Net jei pildėte elektroninę deklaraciją, pranešti draudimo bendrovei vis tiek reikia – taip išvengsite nesusipratimų ir ginčų sprendžiant žalos atlyginimo klausimus.

Žalos vertinimo – draudimo bendrovė įvertins transporto priemonei (-ėms) padarytą žalą bei numatys preliminarią sumą, kuri padengtų patirtą žalą. Šiandien daugybė vairuotojų eismo įvykio deklaracijas pildo internetu, todėl ypač svarbu, kad prisegtose nuotraukose būtų kuo aiškiau matomi padaryti sugadinimai.

Žalos išmokėjimo – jei jūsų suteikti duomenys bus patvirtinti, draudimo bendrovė  padengs žalą nukentėjusioms šalims. Suma gali būti išmokama tiesiogiai nukentėjusiesiems.

Privalomasis vairuotojų draudimas yra esminė kiekvieno vairuotojo atsakomybės dalis. Jis užtikrina finansinę apsaugą tiek vairuotojui, tiek nukentėjusioms šalims. Atminkite, kad privalomasis vairuotojų draudimas yra ne tik įstatyminė prievolė, bet ir svarbi priemonė, užtikrinanti visų eismo dalyvių saugumą – pasirūpinkite ja dabar!a