Draudikų statistika rodo, jog kas trečias Lietuvos keliautojas, susiruošęs atostogų į egzotišką šalį, patiria virškinamojo trakto ir žarnyno negalavimus. Išvykus atostogų į užsienį žmonėms norisi ne tik kuo daugiau pamatyti, bet ir pasimėgauti maistu bei egzotiškais patiekalais.
„Atostogaujant egzotiškoje šalyje – ar mūsų šalies keliautojų pamėgtame Egipte, ar tolimajame Balyje – vidutiniškai kas trečias draudžiamasis įvykis yra susijęs virškinamojo trakto ir žarnyno negalavimais. Juos dažniausiai sukelia dvi priežastys – apsinuodijimas maistu arba infekcija“, – pasakoja draudimo bendrovės „Gjensidige“ Sveikatos, kelionių ir asmens žalų skyriaus vadovė Ana Taraitienė.
Jos teigimu, vietiniai egzotiškų šalių gyventojai žarnyno infekcijoms netgi yra sugalvoję specialius pavadinimus. „Egipte turistus dažniausiai pakerta „Faraono virusas“, Balyje neretam keliautojui tenka sirgti „Bali belly“ (liet. k. – „Balio pilvukas“) liga. Svarbu žinoti, kad iš didžiajai daliai keliautojų, susirgusių vietine liga, iš Lietuvos atsivežti tradiciniai medikamentai nėra itin veiksmingi, nes juos naudojant infekcija lieka žarnyne ir nepasišalina, todėl reikėtų apsilankyti vietinėje vaistinėje arba pasitarti su gydytoju“, – kalba draudimo bendrovės atstovė.
Nors, pasak A. Taraitienės, dalis keliautojų į egzotiškas šalis grįžta ne kartą, organizmas, deja, neįgyja imuniteto ir svečioms šalims būdingomis ligomis sergama pakartotinai. Ji atkreipia dėmesį, kad ne tik nuo infekcijų, bet ir nuo paprasčiausio persivalgymo ar skirtingų maisto produktų maišymo mūsų šalies keliautojams sutrinka sveikata. „Žmonės stačia galva neria į atostogų malonumus ir stengiasi save palepinti egzotiškais patiekalais ar vietinės virtuvės maistu. Kelionės metu jie nori paragauti kuo įvairesnio maisto, bet nepagalvoja, kad jų skrandžiui egzotiški valgiai gali netikti, o jo gaminimas – neatitikti mums įprastų higienos sąlygų“, – sako A. Taraitienė.
Pasak draudikės, dažniausiai virškinamojo trakto ir žarnyno sutrikimus žmonės pajunta pavalgę gatvės užkandinėse, paragavę jų organizmui neįprastų patiekalų, nežinomų prieskonių ar nešviežių maisto produktų. A. Taraitienės teigimu, pasitaiko atvejų, kai gyvendami „viskas įskaičiuota“ paslaugas siūlančiuose viešbučiuose žmonės praranda saiką ir paprasčiausiai persivalgo ar valgo visiškai nesuderinamus produktus.
Nors, pasak A. Taraitienės, žmonės, atostogaudami užsienyje, dažniau apsinuodija už viešbučio ribų, bet kartais tenka sunegaluoti ir suvalgius viešbutyje pagamintos mėsos ar jūros gėrybių. „Kadangi atostogautojai vyksta į svečias šalis pasimėgauti šiluma, todėl svarbu prisiminti, kad šis maistas greit sugenda, o jo laikymo sąlygos kartais gali kelti abejonių. Tarp Lietuvos atostogautojų populiariausiose šalyse – Balyje, Egipte, Tailande, Turkijoje – gaminant maistą naudojama daug prieskonių, todėl žmonės gali neįtarti, kad valgo sugedusius, nepilnai iškeptus ar išvirtus arba pasibaigusio galiojimo produktus. Daliai žmonių, kurie nėra įpratę prie gausiai prieskoniais gardinamo maisto, negalavimų priežastimi būna ir mums neįprasti prieskoniai“, – kalba draudikė.
A.Taraitienė atkreipia dėmesį, kad egzotiškose šalyse dažnai pasireiškia ir alergija maistui. „Alerginės reakcijos atostogaujant dažnai atsiranda ir dėl neįprastų prieskonių, jūros gėrybių ar egzotiškų vaisių. Prabangiuose kurortų viešbučiuose mūsų šalies keliautojai dažnai norėdami save palepinti sočiai mėgaujasi jūros gėrybių įvairove, ragauja vėžiagyvius, o po to tenka gydyti ūmias alergines organizmo reakcijas į šį nekasdienį maistą“, – pasakojo draudimo bendrovės atstovė.
Pasak A. Taraitienės, vis dar daroma elementariausia mitybos užsienyje klaida – gėrimus Lietuvos keliautojai atsišaldo neaiškios kokybės ledukais ar geria vandenį iš krano. „Netgi valytis dantis ir plauti vaisius reiktų vandeniu, supilstytu į sandariai uždarytą tarą. Paprastai užsienyje butelis vandens kainuoja keliasdešimt centų, tačiau taip galima apsisaugoti nuo itin nemalonių žarnyno negalavimų“, – sako žalų ekspertė.
Jos teigimu, užsienyje reikėtų vengti ir pieno produktų, kurie karštyje gali greitai sugesti ir sukelti sunkius žarnyno susirgimus.
Draudikės teigimu, egzotiškas maistas – neragautos jūros gėrybės bei žuvis, nematyti vaisiai ir daržovės, nacionalinės virtuvės patiekalai – kelia nemažai rizikos turistų sveikatai. „Organizmas prie pirmą kartą ragaujamų produktų paprasčiausiai nėra įpratęs, todėl juos ragaujant niekada negalime žinoti, kokia bus virškinamojo trakto ir žarnyno reakcija į egzotišką ar pirmą kartą valgomą maistą“, – tvirtina A. Taraitienė.
Atostogaujant svetur draudikė pataria nešaldyti ledukais gėrimų, negerti vandens iš čiaupo. Taip pat rekomenduoja itin atidžiai rinktis neragautus patiekalus ir nežinomus maisto produktus, kurie nėra išbandyti. A. Taraitienė pataria atsakingai rinktis valgymo vietas ir periodiškai vandeniu iš buteliuko plauti arba dezinfekuoti rankas.
Ji atkreipia dėmesį, kad Lietuvos keliautojai, vykdami svetur, jau įprato apsidrausti nuo netikėtų sveikatos sutrikimų. „Vykstant į užsienį draudimo apsauga yra būtina. Galima teigti, kad Lietuvos keliautojai kiekvienais metais vis geriau tai supranta“, – tvirtina A. Taraitienė.