Kuo pasirūpinti keliaujant į užsienį automobiliu?

08.08.2024

Naujausi pranešimai

  • 17.10.2024
    Naujausias tyrimas: automobilis lietuviui – pagrindinė susisiekimo priemonė
    Daugiau
  • 10.10.2024
    Tvaraus komercinio turto atnaujinimo vadovas
    Daugiau
  • 08.10.2024
    Baltijos šalių gyventojai vis labiau saugo namus: išaugo patikimų spynų ir signalizacijos svarba
    Daugiau
Daugiau naujienų

Atostogos ant ratų – kuo pasirūpinti keliaujant į užsienį automobiliu?

Atostogos ant ratų tampa vis populiaresniu pasirinkimu tarp keliautojų, trokštančių patirti laisvę ir atrasti naujas vietas. Kelionės automobiliu suteikia galimybę nepriklausyti nuo viešojo transporto tvarkaraščių, spontaniškai keisti maršrutą ir sustoti bet kurioje patikusioje vietoje. Tačiau prieš išvykstant svarbu tinkamai pasiruošti, kad kelionė būtų saugi ir maloni. Keli esminiai patarimai padės pasiruošti kelionei į užsienį automobiliu ir užtikrins smagų bei saugų laiką su artimiausiais žmonėmis.

Patikrinkite automobilio techninę būklę

Prieš išvykdami būtinai patikrinkite savo automobilio techninę būklę – tai padės išvengti nemalonių netikėtumų kelyje. Įsitikinkite, kad padangos yra geros būklės, nepažeistos, o protektoriaus gylis – tinkamas kelionėms. Taip pat patikrinkite atsarginę padangą ir įrankius, reikalingus jos pakeitimui – niekas nežino, kada to gali prireikti!
Patikrinkite variklio alyvos, stabdžių, aušinimo ir langų plovimo skysčio lygį. Įsitikinkite, kad jis yra tinkamas, o jei žinote, kad jūsų automobilis, pavyzdžiui, sunaudoja daugiau tepalo, būtinai įsigykite papildomą pakuotę ir pasiimkite jo į kelionę. Kitu atveju gali tekti stoti nežinia kur, be to, niekas negarantuoja, kad pakeliui bus galimybė įsigyti jūsų transporto priemonei tinkančio varianto.
Taip pat įsitikinkite, ar tinkamai veikia stabdžiai, ar visi žibintai yra tvarkingi ir šviečia. Tai ypač svarbu keliaujant naktį arba esant blogam orui. Ne mažiau svarbu ir akumuliatoriaus būklė – apžiūrėkite, ar ant gnybtų nėra korozijos, o jei naudojate tą patį akumuliatorių bent trejus metus, apsvarstykite galimybę įsigyti naują – taip išvengsite sunkaus užvedimo ar visiškos automobilio „mirties“.

Dokumentai ir draudimas

Keliaujant į užsienį automobiliu vienas svarbiausių dalykų yra ir tvarkingi automobilio dokumentai bei draudimas. Prieš išriedėdami iš kiemo patikrinkite, ar jūsų vairuotojo pažymėjimas galioja ir ar jis pripažįstamas šalyje, į kurią vykstate. Kai kuriose šalyse gali prireikti tarptautinio vairuotojo pažymėjimo, tačiau dėl to sunkumų kilti neturėtų – Lietuvoje išduodami pažymėjimai galioja visoje Europos Sąjungoje ir kai kuriose šalyse už jos ribų.
Išvykstant taip pat su savimi verta turėti automobilio registracijos dokumentus ir, jei reikia, techninės apžiūros pažymą – ją dėl saugumo galite vežiotis automobilio daiktadėžėje. Įsitikinkite, kad turite galiojantį automobilio draudimą, kuris apima ir keliones užsienyje. Šią paslaugą padengia žalioji kortelė – sistemai priklausančio nacionalinio draudikų biuro vardu išduotas tarptautinis transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo liudijimas. Taip pat verta įsigyti ir kelionės draudimą, kuris apima medicinines išlaidas ir kitas nenumatytas situacijas.

Kelių taisyklės ir mokami keliai

Kiekviena šalis turi savas kelių taisykles, kurios gali skirtis nuo galiojančių Lietuvoje. Prieš išvykstant, pasidomėkite:
Greičio apribojimais. Žinokite greičio apribojimus skirtinguose keliuose ir miestuose. Kai kuriose šalyse greičio apribojimai gali būti griežtesni nei Lietuvoje – atkreipkite į tai dėmesį;
Eismo taisyklėmis. Pasidomėkite, ar nėra specifinių taisyklių, pvz., žibintų naudojimas dienos metu, vaikų saugos kėdutės, leistina alkoholio kiekio riba ir kt.
Mokamais keliais. Pasidomėkite, ar šalyje yra mokamų kelių, ir kaip galima sumokėti už naudojimąsi jais. Kai kuriose šalyse reikalingos vinjetės, taip pat gali reikėti sumokėti įvažiavimo ar kitus mokesčius, tačiau pastaruosius daugelyje šalių galite padengti atsiskaitydami elektroniniu būdu.

Navigacija ir netikėtumai kelyje

Keliaujant į užsienį taip pat labai svarbu turėti gerą navigacijos sistemą. Galite naudoti GPS įrenginį arba išmaniojo telefono navigacijos programėlę, tačiau visada įsitikinkite, kad jūsų žemėlapiai yra atnaujinti ir kad žinote, kaip naudotis navigacija be interneto ryšio, jei neturėsite prieigos prie mobiliojo ryšio. Planuodami maršrutą, atsižvelkite į kelių būklę, eismo sąlygas ir lankytinus objektus pakeliui.
Nepamirškite apie galimas technines problemas kelyje. Patikrinkite, ar jūsų draudimas apima pagalbos kelyje paslaugas užsienyje. Taip pat verta užsirašyti pagalbos kelyje tarnybos kontaktus šalyje, į kurią vykstate – tai padės greičiau gauti pagalbą, jei automobilis netikėtai suges ar patirsite avariją.
Į kelionę būtinai pasiimkite keletą atsarginių dalių ir įrangos, kurios gali būti naudingos kelionėje:
 
Atsarginė padanga ir įrankiai jos pakeitimui. Nepamirškite domkrato, raktų ir kitų būtinų įrankių;
Pirmosios pagalbos rinkinys. Įsitikinkite, kad jūsų pirmosios pagalbos rinkinys yra pilnai sukomplektuotas, o jo galiojimas – nepasibaigęs;
Gesintuvas. Patikrinkite, ar gesintuvas yra galiojantis ir lengvai pasiekiamas;
Šviesą atspindinčios liemenės. Pasirūpinkite, kad kiekvienam keleiviui būtų šviesą atspindinti liemenė, kurią galėtumėte dėvėti avarijos atveju;
Įspėjamasis trikampis. Būtinai turėkite įspėjamąjį trikampį, kurį galėsite pastatyti automobiliui blokavus kelią ar sustojus neapšviestoje vietovėje tamsiuoju paros metu;
Tempimo lynas. Tempimo lynas gali būti naudingas, jei automobilis suges ir jį reikės tempti iki artimiausių dirbtuvių.
Planuojant kelionę, svarbu atsižvelgti į kelionės tikslą, maršrutą ir laiką. Įsitikinkite, kad turite atsarginių maršrutų, jei pagrindinis kelias bus uždarytas ar kils kitos problemos. Taip pat verta iš anksto suplanuoti sustojimus poilsiui, maistui ir degalų papildymui.
Kelionės automobiliu į užsienį gali būti nuostabi patirtis, tačiau svarbu tinkamai pasiruošti. Pasirūpinkite automobilio technine būkle, turėkite visus reikalingus dokumentus, pasidomėkite kelių taisyklėmis ir pasirūpinkite navigacija bei būkite pasiruošę netikėtumams kelyje. Tinkamai pasiruošę, galėsite mėgautis saugia ir malonia kelione, pilna įspūdžių ir nuotykių.