Kaip išvengti nelaimingų atsitikimų namuose?

12.08.2024

Naujausi pranešimai

  • 17.10.2024
    Naujausias tyrimas: automobilis lietuviui – pagrindinė susisiekimo priemonė
    Daugiau
  • 10.10.2024
    Tvaraus komercinio turto atnaujinimo vadovas
    Daugiau
  • 08.10.2024
    Baltijos šalių gyventojai vis labiau saugo namus: išaugo patikimų spynų ir signalizacijos svarba
    Daugiau
Daugiau naujienų

Didžiausi pavojai tyko arti: kaip išvengti nelaimingų atsitikimų namuose?

Namai – mūsų ramybės ir saugumo oazė, tačiau tikrai ne paslaptis, kad dauguma nelaimingų atsitikimų įvyksta būtent čia. Pagal statistiką, namuose patirti sužalojimai sudaro išties didelę dalį visų traumų, todėl svarbu žinoti, kokie pavojai tyko artimiausioje aplinkoje ir kaip būtų galima jų išvengti. Aptarkime dažniausias traumas, patiriamas namuose, ir sužinokime, kaip galima pakeisti savo rutiną ar šiek tiek pagerinti kai kurias interjero detales, kad šios pasitarnautų jūsų saugumui.

Paslydimai ir kritimai

Paslydimai ir kritimai yra viena dažniausių traumų namuose priežasčių, ypač tarp vyresnio amžiaus žmonių ir vaikų. Šios traumos gali būti ypač rimtos ir lemti sunkius lūžius, smegenų sukrėtimus ar kitus rimtus kūno sužalojimus.
Kaip to išvengti? Vonios kambaryje ir virtuvėje bei kitose patalpose, kur labiausiai kaupiasi drėgmė, naudokite neslystančius kilimėlius. Be to, reikėtų užtikrinti, kad grindys būtų švarios ir sausos. Iš dažnai praeinamų vietų – koridorių, laiptų ir pan., pašalinkite nereikalingus, perteklinius daiktus, pasirūpinkite tinkamu šių erdvių apšvietimu – tamsiuoju paros metu tikimybė užkliūti ir nuvirsti dar labiau išauga. Taip pat derėtų pasirūpinti ir patikimais laiptų turėklais. Žinoma, kai kurie žmonės, rodos, yra linkę dažniau paslysti ir griūti nei kiti – jei jūs vienas iš jų, apsvarstykite galimybę įsigyti kojines ar šlepetes neslystančiais padukais.

Viską niokojantis gaisras

Ne paslaptis, kad bene labiausiai būstų savininkus gąsdina gaisro pavojus. Pastarasis gali kilti dėl netinkamos elektros instaliacijos, dujų nuotėkio ar neatsargaus elgesio su ugnimi. Gaisras gali ne tik sukelti fizinį skausmą, tačiau ir padaryti didelę žalą turtui. Padarinius bent maža dalimi gali sumažinti patikimas būsto draudimas, kuris neleis likti tuščiomis nelaimės atveju.
Žinoma, viską niokojančio gaisro ne visada, tačiau išvengti galima. Gamindami maistą nepalikite puodų ir keptuvių be priežiūros ilgam laikui, stebėkite, ar šalia kaitlentės ar viryklės nėra daiktų, kurie gali lengvai užsiliepsnoti ar net sprogti. Niekada neuždenkite šildytuvų ir neleiskite jiems veikti be priežiūros, nenaudokite pažeistų elektros prietaisų ir laidų. Namuose itin svarbu yra įrengti dūmų detektorius ir reguliariai tikrinti jų veikimą – nors gali atrodyti mažas, tačiau nepaprastai svarbu darbas, kuris gali išgelbėti jums gyvybę. Taip pat derėtų pasirūpinti gesintuvu ir laikyti jį lengvai pasiekiamoje vietoje. Įsigiję būtinai susipažinkite su naudojimo instrukcija – nelaimės atveju tam laiko turėsite mažiausiai!

Elektra ir jos sukeliami pavojai

Kaip jau minėta, viena dažniausių gaisro priežasčių yra netinkama elektros instaliacija. Netinkamai įrengtos ar prižiūrimos elektros instaliacijos gali sukelti elektros nuotėkius, trumpalaikius jungimus ar atvirą ugnį. Norėdami apsaugoti savo turtą nuo elektros sukeliamos žalos, naudokite apsauginius kištukus elektros lizdams, ypač jei namuose yra mažų vaikų. Reguliariai tikrinkite elektros prietaisus ir laidus, o pastebėję pažeidimus, stenkitės kaip įmanoma greičiau juos pašalinti saugiu būdu, nenaudokite prietaisų su pažeistais laidais ar jungtimis. Jei pastebėjote elektros instaliacijos problemas, kreipkitės į kvalifikuotą elektriką – nesiimkite darbų patys, ypač, jei nesijaučiate užtikrinti savo gebėjimais.

Apsinuodijimas smalkėmis, vaistais ir cheminėmis medžiagomis

Be gaisro, namuose dažnai tyko ir dar vienas slaptas pavojus – smalkės. Anglies monoksidas yra bespalvės, bekvapės ir labai toksiškos dujos, kurios gali būti mirtinos, jei laiku neužkertamas kelias tokiai nelaimei. Paprasčiausias būdas išvengti stipraus apsinuodijimo smalkėmis yra anglies monoksido detektorių sumontavimas namuose, ypač šalia miegamųjų kambarių ir šildymo prietaisų. Taip pat svarbu reguliariai tikrinti ir prižiūrėti šildymo prietaisus, krosneles bei kaminus. Jei įtariate anglies monoksido nuotėkį, nedelsdami palikite patalpas ir kvieskite pagalbą.
Namuose apsinuodyti galima ir cheminėmis medžiagomis, kurių gausu valikliuose, plovikliuose bei kitose buities valymo priemonėse, pesticidais, fungicidais ir kita sode naudojama chemija, vaistais, kai šie vartojami netinkamai, ar netgi tam tikrų rūšių augalais. Tai ypač pavojinga vaikams, kurie gali netyčia praryti pavojingas medžiagas to nė nesuprasdami. Tam, kad sumažintumėte riziką, laikykite visas chemines medžiagas, vaistus ir valymo priemones vaikams nepasiekiamose vietose, geriausia užrakinant spintelėse. Visada laikykite valiklius originaliose pakuotėse ir niekada nelaikykite cheminių medžiagų maisto ar gėrimų buteliuose. Atidžiai sekite vaistų vartojimo instrukcijas ir nelaikykite namuose pasibaigusio galiojimo vaistų, mokykite vaikus neliesti ir nevartoti nepažįstamų medžiagų.

Atviros žaizdos

Natūralu, kad ruošdami maistą namuose, kapodami malkas, genėdami medžius ar dirbdami kitus darbus aštriais įrankiais, galime susižaloti. Aštrūs daiktai, tokie kaip peiliai, žirklės ir stiklo gaminiai, gali sukelti rimtus sužeidimus, kuriais būtina pasirūpinti tinkamai ir laiku. Tam, kad sumažintumėte nelaimingų nutikimų riziką, laikykite aštrius daiktus vaikams nepasiekiamose vietose, visada naudokite peilius ir kitus aštrius daiktus atsargiai ir tik pagal paskirtį. Visada rinkitės kokybiškus įrankius ir prietaisus, kurie yra saugūs naudoti, turi fiksavimo funkciją ar kitus apsaugos sprendimus.

Vandens pavojai

Dar viena skaudi nelaimė, kuri gali įvykti namuose, yra skendimas. Vandens sukeliami pavojai dažnai tyko vietose, kuriose ypač smagiai laiką leidžia mažiausi šeimos nariai – vonioje, baseine ar net kieme, kuriame yra vandens kupina talpa. Vandens pavojų išvengti tikrai įmanoma – niekada nepalikite mažų vaikų be priežiūros vonioje ar šalia vandens telkinių. Visada išleiskite vandenį iš vonios, kibirų ar kitų indų po naudojimo. Nepalikite baseino atviro – naudokite saugos priemones, tokias kaip baseino aptvarai ir dangčiai, kurie sulaikys kitus šeimos narius nuo atsitiktinio įkritimo vandenin. Taip pat svarbu yra mokyti vaikus plaukti ir suteikti jiems pagrindinius saugumo vandenyje įgūdžius.

Baldai ir daiktai – ne išimtis pavojams

Baldai ir kiti dideli daiktai namuose taip pat gali tapti pavojingais, jei jie nėra tinkamai pritvirtinti ar jų būklė nėra pati geriausia. Tai ypač gali sukelti pavojų vaikams, kurie mėgsta laipioti ir tyrinėti. Tam, kad sumažintumėte galimą riziką, pritvirtinkite sunkesnius baldus, tokius kaip knygų lentynos ir spintos, prie sienų, laikykite sunkius ir nestabilius daiktus apatinėse lentynose. Pašalinkite nestabilius daiktus iš aukštų vietų, kur jie gali lengvai nukristi, ir, galiausiai, mokykite vaikus nelaipioti baldais ir stipriai į juos nesiramstyti.
Nelaimingi atsitikimai namuose yra dažni ir gali turėti rimtų pasekmių, tačiau daugumos jų galima išvengti imantis tinkamų prevencinių priemonių. Svarbu žinoti apie galimus pavojus, nuolat tikrinti ir prižiūrėti namų aplinką bei mokyti visus šeimos narius saugumo pagrindų. Taip galite užtikrinti, kad jūsų namai iš tiesų būtų saugūs ir jaukūs, o laikas juose – pats geriausias