Kaip išvengti pasekmių keliuose?

12.08.2024

Naujausi pranešimai

  • 17.10.2024
    Naujausias tyrimas: automobilis lietuviui – pagrindinė susisiekimo priemonė
    Daugiau
  • 10.10.2024
    Tvaraus komercinio turto atnaujinimo vadovas
    Daugiau
  • 08.10.2024
    Baltijos šalių gyventojai vis labiau saugo namus: išaugo patikimų spynų ir signalizacijos svarba
    Daugiau
Daugiau naujienų

Šiltasis sezonas ir daugybė skubančiųjų: kaip išvengti tragiškų pasekmių keliuose?

Šiltasis sezonas – tai metas, kai keliuose pastebimai padidėja eismo intensyvumas. Atostogos, savaitgalio išvykos į gamtą, kelionės prie jūros ar į sodybą – visa tai lemia padidėjusį transporto srautą. Deja, didėjantis vairuotojų ir pėsčiųjų skaičius kelyje kartu atneša ir didesnę nelaimingų atsitikimų riziką. Kaip išvengti tragiškų pasekmių keliuose ir saugiai mėgautis vasaros malonumais, kad šie netaptų skaudžiomis patirtimis?

Planuokite kelionę iš anksto

Planuojant kelionę iš anksto galima išvengti skubėjimo ir streso, kurie yra vienos dažniausių nelaimių priežasčių. Gerai suplanuota kelionė leidžia vairuoti ramiau ir saugiau, o atsisakydami skubėjimo padidinsite ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumą.
Tam, kad kelionė būtų visapusiškai suplanuota, reikėtų iš anksto patikrinti kelių, kuriais važiuosite, sąlygas ir numatomas orų prognozes. Ieškodami maršruto, pasirinkite optimalų variantą, venkite perpildytų kelių. Pagalvokite – galbūt galėtumėte šiek tiek prailginti kelionę važiuodami aplinkeliu, kuriame bus mažiau automobilių? Mažiau transporto priemonių savaime reiškia ir šiek tiek mažesnę eismo įvykių tikimybę. Planuojant taip pat svarbu atidėti pakankamai laiko kelionei, atsižvelgiant į galimus kamščius ir sustojimus. Taip ypač svarbu važiuojantiems su mažais vaikais ar augintiniais, žmonėms, turintiems sveikatos sutrikimų, dėl kurių negalima ypač ilgai sėdėti.

Laikykitės greičio ribojimų

Greičio viršijimas yra viena iš pagrindinių eismo įvykių priežasčių. Kasmet šalies keliuose dėl šios priežasties nukenčia daugybė žmonių – laikydamiesi greičio ribojimų, mažinate riziką sukelti avariją ir galimų sužalojimų sunkumą. Žinoma, saugus greitis neapsaugos nuo kito vairuotojo neatsargumo, tačiau laikydamiesi ribojimų, nerizikuosite savo gerove staigiuose posūkiuose ar važiuodami šlapia kelio danga. Vairuodami visada atidžiai stebėkite kelio ženklus ir laikykitės nustatytų greičio ribojimų. Nepasikliaukite vien tik spidometro rodmenimis – stebėkite kelio sąlygas ir pritaikykite greitį prie jų. Važiuodami visada dėvėkite saugos diržus ir užtikrinkite, kad visi keleiviai taip pat juos segėtų – pasirūpinkite pačių mažiausių saugumu – visada patikrinkite, ar vaikiškos automobilinės kėdutės yra saugiai pritvirtintos sagtimis, ar veikia saugos diržai ir kiti saugos elementai.
Važiuojant ypač svarbu laikytis saugaus atstumo nuo kitų transporto priemonių, kad turėtumėte pakankamai laiko reaguoti į netikėtas situacijas. Ne visada įmanoma paskaičiuoti stabdymo kelią, todėl važiuodami tarp kitų automobilių palikite daugiau vietos, kuri leis efektyviai sustabdyti transporto priemonę staiga to prireikus. Venkite naudoti mobilųjį telefoną vairuojant – jei reikia, naudokite laisvų rankų įrangą arba sustokite ir atsiliepkite į skambutį tik išjungę automobilio variklį.
Nepamirškite, kad šiltuoju sezonu keliuose gali būti daugiau pėsčiųjų, dviratininkų ir motociklininkų, todėl būtina vairuoti atsargiai ir atsižvelgti į visus eismo dalyvius. Visada būkite atidūs prie pėsčiųjų perėjų ir sankryžų, praleiskite pėsčiuosius ir dviratininkus, kai jie turi pirmumą. Taip pat nepamirškite laikytis didesnio atstumo nuo dviratininkų, ypač juos lenkiant.

Prižiūrėkite savo transporto priemonę

Ruošdamiesi į kelionę automobiliu, būtinai pasirūpinkite ir transporto priemonės būkle – ji lemia ne tik išvykos komfortą, bet ir jūsų saugumą. Tinkamai prižiūrėta transporto priemonė yra mažiau linkusi į gedimus ir dažnai patiria mažesnę žalą avarijose. Reguliari techninė apžiūra ir kruopšti priežiūra gali užkirsti kelią nelaimingiems atsitikimams, kurių kelyje – išties gausu.
Prieš išvykdami įsitikinkite, kad stabdžiai, žibintai ir valytuvai veikia tinkamai. Prieš ilgesnes keliones taip pat rekomenduojama patikrinti, ar automobilis turi pakankamai būtiniausių skysčių (variklio alyvos, aušinimo, stabdžių ir langų plovimo skysčio). Be to, važiuojant reguliariai derėtų patikrinti ir padangų slėgį bei būklę – ją gali lemti karštis, stiprus lietus ar kitos neįprastos klimato sąlygos.
Vairuotojams taip pat derėtų pasirūpinti savo budrumu ir niekada nevairuoti pavargus, nes tai yra taip pat pavojinga kaip ir vairavimas apsvaigus nuo alkoholio ar kitų psichotropinių medžiagų. Pavargęs vairuotojas turi ženkliai lėtesnę reakciją, mažesnį dėmesingumą ir didesnę riziką užmigti prie vairo. Tam, kad išvengtumėte šio pavojaus, planuokite reguliarius sustojimus poilsiui, ypač ilgesnėse kelionėse ar važiuodami monotonišku keliu, autostradomis ir greitkeliais. Jei vairuodami jaučiate nuovargį, būtinai sustokite ir pailsėkite, galite padaryti lengvą mankštą. Jeigu įmanoma, pasidalinkite vairavimu su kitais keleiviais – taip suplanuotu laiku pasieksite numatytą tikslą nerizikuodami savo gerove.
Taip pat vertėtų pasitikrinti, ar vis dar galioja jūsų privalomasis automobilio draudimas. Pasitaiko atvejų, kuomet automobilio savininkas pamiršta pratęsti pasibaigusią sutartį, kas reiškia, jog jūs neturite teisės eksploatuoti transporto priemonės. Įvykus avarijai tai gali sukelti labai nemalonių pasekmių.
Laikydamiesi paprastų, tačiau jūsų kelionės saugumą lemti galinčių patarimų, galite sumažinti nelaimingų atsitikimų riziką ir užtikrinti savo bei kitų eismo dalyvių gerovę. Atsakingas ir sąmoningas vairavimas, tinkama transporto priemonės priežiūra ir dėmesys aplinkiniams padės išvengti tragiškų pasekmių ir leis mėgautis vasaros malonumais be rūpesčių.