Kelionių draudimas ar kreditinės kortelės apsauga

13.08.2024

• 17.10.2024
    Naujausias tyrimas: automobilis lietuviui – pagrindinė susisiekimo priemonė
  • 10.10.2024
    Tvaraus komercinio turto atnaujinimo vadovas
  • 08.10.2024
    Baltijos šalių gyventojai vis labiau saugo namus: išaugo patikimų spynų ir signalizacijos svarba

Ką rinktis atostogoms užsienyje: kelionių draudimą ar kreditinės kortelės apsaugą?

Planuojant atostogas užsienyje, svarbu apsvarstyti ne tik kelionės maršrutą, numatyti išlaidas bei tinkamai susikrauti lagaminą, bet ir pasirūpinti savo saugumu artėjančios kelionės metu. Turbūt geriausiai visiems pažįstamas yra kelionės draudimas, kuris gali atlyginti sugadinto bagažo, prarastų dokumentų, vėluojančių skrydžių sukeliamus finansinius nuostolius ar padengti būtinosios medicininės pagalbos išlaidas, jei to prireiktų kelionių metu. Maža to, šis draudimas turi ir daug kitų privalumų, tačiau šiandien vis labiau populiarėja ir kredito kortelės suteikiama apsauga – dauguma bankų lojaliems klientams išduoda specialias kreditines korteles, kurios suteikia ir draudimą kelionių metu. Vis dėlto, pastarasis ne visada atitinka draudimo kompanijų suteikiamą apsaugą, todėl prieš iškeliaudami turėtumėte nuspręsti, kas jus lydės – tam, kad pasirinktumėte tinkamai ir paslauga atitiktų jūsų poreikius, susipažinkite su šiais produktais iš arčiau.

Kelionių draudimas

Kelionių draudimas ir visas jo paketas turi išties daug privalumų ir galimybių susikomplektuoti draudimą, atitinkantį kelionę ir individualius kliento poreikius:

• Plati apsauga. Kelionių draudimas gali apimti būtinosios medicininės pagalbos ir repatriacijos išlaidas, bagažo vėlavimą, praradimą, sugadinimą, dokumentų praradimą, skrydžių atšaukimus ar kelionės nutraukimą, asmens civilinę atsakomybę. Tai užtikrina ramybės jausmą žinant, kad esate apsaugoti nuo įvairių netikėtumų ir kad šie nepaveiks jūsų atostogų kokybės.
  • Medicininių išlaidų ir repatriacijos padengimas. Būtinosios medicininės pagalbos ir repatriacijos išlaidos užsienyje gali būti išties brangios. Jei susirgsite ar susižalosite, turėsite galimybę gauti būtinąją medicininę pagalbą be didelių finansinių nuostolių:

a) Nemokant kalbos, padedame susitarti dėl medicininės pagalbos;

b) Padengiame transportavimo į ligoninę, medicininiu transportu į Lietuvą, nukėlimo nuo kalno (įskaitant sraigtasparniu) išlaidas patyrus traumą;

c) COVID ligos riziką automatiškai įtraukiame į draudimo sutartį.

• Kelionės atšaukimo apsauga. Jei dėl nenumatytų aplinkybių turėsite atšaukti ar nutraukti kelionę, kelionių draudimas gali padengti dalį jūsų prarastų pinigų už apmokėtą kelionę.
  • Pagalba nelaimės atveju. Daugelis kelionės draudimo pasiūlymų siūlo pagalbą nelaimės atveju, įskaitant medicininę, teisinę pagalbą ir kitus skubius poreikius.

Vis dėlto, kelionės draudimas, kaip ir dauguma paslaugų, kainuoja ir turi išimčių:

• Kaina. Kelionių draudimas yra paslauga ir ji kainuoja. Jei turite papildomų reikalavimų, norite daug ir įvairios apsaugos ar keliaujate į aukštos rizikos šalis, draudimas kainuos brangiau. Draudimo kaina gali didėti priklausomai nuo jūsų veiklos kelionės metu ir kelionės trukmės.
  • Išimtys. Kelionių draudimui yra taikomos tam tikros išimtys ir apribojimai. Svarbu atidžiai perskaityti draudimo sutarties sąlygas, draudimo taisykles ir įsitikinti, kad esate apsaugoti nuo visų aktualių ir jums galinčių nutikti rizikų.

Kreditinės kortelės suteikiama apsauga

Daugumos bankų išduodamos kreditinės kortelės suteikia galimybę naudotis ir kelionių draudimu vykstant į užsienį – kai kurios jų apdraudžia net ir kartu vykstančius asmenis. Kreditinė kortelė dažnai atrodo kaip itin patrauklus pasirinkimas – maža ir patogi, išduodama palankiomis sąlygomis, suteikianti galimybę atsiskaityti užsienyje – vis dėlto, retai kada kortelė gali prilygti įprastam kelionės draudimui.

Kalbant apie privalumus, dauguma šių kreditinių kortelių siūlo tam tikrą apsaugą kelionių metu kaip dalį savo paslaugų paketo. Tai gali apimti medicininę apsaugą, bagažo praradimą ir net skrydžių atšaukimus. Susižavėjimą šiuo banko produktu lemia elementariausias patogumas – naudojant kreditinę kortelę su kelionių apsauga, nereikia papildomai rūpintis draudimo įsigijimu, nes draudimo apsauga yra jūsų kortelėje. Didelis privalumas yra ir tai, kad jei jau esate įsigiję kreditinę kortelę su kelionių apsauga, jums nereikės mokėti papildomai už atskirą kelionių draudimą, o tai gali padėti gerokai sutaupyti.

Vis dėlto, banko išduota kortelė nėra draudimo produktas, o jos suteikiamos paslaugos – tik dalis paketo, todėl natūralu, kad kelionės metu galima susidurti ir su tam tikrais iššūkiais. Kreditinės kortelės apsauga dažnai yra ribota, palyginti su standartiniu kelionių draudimu, tad ji gali neapimti visų medicininių ar repatriacijos išlaidų arba turėti griežtus limitus. Be to, kreditinių kortelių apsauga gali turėti daug reikalavimų ir išimčių. Pavyzdžiui, ji gali apimti tik keliones, už kurias buvo sumokėta ta kortele, arba gali neapimti tam tikrų rizikų, yra riboto galiojimo. Na, o jei reikia pateikti pretenziją, administraciniai procesai gali būti sudėtingi ir užtrukti ilgai. Taip pat gali būti sunku rasti kontaktinius asmenis užsienyje, kurie galėtų padėti spręsti problemas. Žinoma, su šiomis problemomis susiduriama tikrai ne visada, tačiau iššūkiai gali užklupti visiškai netikėtai.

Kaip pasirinkti draudimą?

Renkantis tarp kelionių draudimo ir kreditinės kortelės apsaugos, svarbu atsižvelgti į savo asmenines aplinkybes, kelionės pobūdį ir finansinius poreikius.

Jei planuojate ilgesnę ar sudėtingesnę kelionę, kurios metu aplankysite kelias šalis arba užsiimsite aukštos rizikos veiklomis (pvz., aktyviu sportu, žygiais kalnuose ar pan. keliausite motociklu), verčiau rinktis specializuotą kelionių draudimą. Jis suteiks platesnę apsaugą ir didesnį ramybės bei užtikrintumo jausmą. Draudimas taip pat labiau tiks ir tiems keliautojams, kurie vyksta dirbti fizinio darbo arba keliauja su vyresniais šeimos nariais – netikėtai pakitus sveikatos būklei, galėsite būti tikri, kad pagalbą gausite kaip įmanoma greičiau.

Žinoma, jei norite sutaupyti pinigų ir jau turite kreditinę kortelę su kelionių apsauga, tai gali būti tinkamas pasirinkimas jūsų išvykai, tačiau būtina atidžiai perskaityti kortelės apsaugos sąlygas ir įsitikinti, kad jos atitinka jūsų poreikius. Kreditinės kortelės apsauga gali tikti žmonėms, kurie yra linkę patys prisiimti daugiau rizikos, tačiau jei tikitės ramios kelionės, kurios metu galėtumėte visiškai atsipalaiduoti, rinkitės specializuotą draudimą.

Kelionių draudimas ir kreditinės kortelės apsauga yra alternatyvūs būdai užtikrinti finansinę apsaugą kelionės metu. Kiekvienas iš jų turi savo privalumų ir trūkumų, todėl svarbu atidžiai įvertinti savo poreikius ir pasirinkti tinkamiausią variantą. Jei planuojate sudėtingą kelionę arba turite specifinių reikalavimų, kelionių draudimas gali suteikti platesnę apsaugą ir ramybės jausmą. Tuo metu kreditinės kortelės apsauga gali būti geras pasirinkimas, jei norite sutaupyti pinigų ir jau turite kortelę su įtrauktomis kelionių apsaugos paslaugomis. Nepriklausomai nuo jūsų pasirinkimo, svarbu turėti aiškų planą ir pasiruošti galimiems netikėtumams kelionės metu – tai bene labiausiai padeda apsisaugoti nuo iššūkių bei subjurusios nuotaikos.