Automobilio draudimo pritaikymas jauniems vairuotojams: ką reikia žinoti?

23.09.2024

Naujausi pranešimai

  • 17.10.2024
    Naujausias tyrimas: automobilis lietuviui – pagrindinė susisiekimo priemonė
    Daugiau
  • 10.10.2024
    Tvaraus komercinio turto atnaujinimo vadovas
    Daugiau
  • 08.10.2024
    Baltijos šalių gyventojai vis labiau saugo namus: išaugo patikimų spynų ir signalizacijos svarba
    Daugiau
Daugiau naujienų

 

Automobilio draudimo pritaikymas jauniems vairuotojams: ką reikia žinoti?

Jauni vairuotojai, ypač pradedantieji kelyje, susiduria su didesnėmis automobilio draudimo įmokomis nei patyrę vairuotojai – savaime suprantama, taip yra dėl didesnės rizikos, susijusios su mažesne vairavimo patirtimi ir didesne nelaimingų atsitikimų tikimybe. Vis dėlto, dažnas pradedantis vairuotojas nori turėti nuosavą transporto priemonę, todėl ir draudimu tenka pasirūpinti kiek brangesniu – į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis automobilio draudimą jauniems vairuotojams ir ar yra būdas sumažinti šias įmokas?

Kodėl jauni vairuotojai moka daugiau?

Nustatydamos draudimo įmokas, draudimo bendrovės vertina galimas rizikas. Jauni vairuotojai, ypač tie, kurie turi mažai vairavimo patirties, dažniau patenka į eismo įvykius. Statistiniai duomenys rodo, kad jaunesni nei 25 metų vairuotojai turi didesnę tikimybę patekti į avarijas dėl įgūdžių stokos, todėl jų draudimo įmokos paprastai ir būna kiek didesnės. Be to, jaunesni vairuotojai kur kas dažniau vairuoja neatsakingai ir taip kelia grėsmę ne tik sau patiems, bet ir kitiems eismo dalyviams, todėl draudimas, galintis užtikrinti trečiųjų asmenų patirtos žalos atlyginimą, yra būtinas.

Nors jauniems vairuotojams draudimas gali atrodyti brangus, jis yra būtinas ir itin svarbus. Draudimas suteikia finansinę apsaugą eismo įvykių metu, be to, tai yra teisėta prievolė, kurios nesilaikymas gali sukelti teisinių nemalonumų, tokių kaip pakartotinės baudos iki 120 eurų, kaskart, kai būsite užfiksuotas eksploatuojant automobilį be transporto priemonės draudimo.

Draudimo tipai jauniems vairuotojams

Pradedantiesiems vairuotojams prieš pradedant savo pirmąsias keliones derėtų pasirūpinti:

  • Privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu (TPVCA). Šis draudimas yra privalomas kiekvienam vairuotojui ir apima žalą, padarytą kitų asmenų turtui ar sveikatai. Tai minimali draudimo apsauga, kurios reikalauja įstatymai.
  • Kasko draudimu. Tai yra papildoma transporto priemonės apsauga, apimanti paties automobilio žalą, nepriklausomai nuo kaltės. Šį apsauga atlygina vagysčių, vandalizmo, gamtos stichijų ir kitais atvejais padarytą žalą.
  • Papildomu vairuotojų ir keleivių draudimu. Šis draudimas palengvins finansinius rūpesčius nelaimingo atsitikimo metu sukeltų kūno sužalojimo, neįgalumo ar mirties atveju. Juo galite apdrausti ne tik save, bet ir savo bendrakeleivius – kelionės bus ramesnės ir užtikrintesnės.

Kaip sumažinti draudimo išlaidas jauniems vairuotojams?

Savaime suprantama, kad išvydus paskaičiuotą draudimo įmoką, kiekvienam pradedančiajam vairuotojui gali kilti noras paieškoti pigesnio varianto, tačiau ne visada pigesnis reiškia gerą. Tam, kad draudimo įmokos mažėtų, svarbu yra:

  • Pasirinkti mažesnio galingumo automobilį. Galingesni automobiliai dažnai reikalauja didesnių draudimo įmokų. Renkantis ekonomiškesnį ir mažesnės galios automobilį, galima daugiau sutaupyti, be to, būdami avarijos kaltininkai, šiuo atveju į remontą turėsite investuoti gerokai mažiau nei tvarkydami naujesnį, galingesnį ar prabangesnį automobilį.
  • Registruoti automobilį labiau patyrusio šeimos nario vardu. Pradedantieji vairuotojai gali naudotis automobiliu, kuris yra registruotas kito, daugiau vairavimo patirties turinčio šeimos nario vardu. Pasirinkus tokį ėjimą, draudimas gali kainuoti kiek mažiau, tačiau svarbu įsitikinti, kad jaunas vairuotojas būtų įtrauktas į kitų automobilį vairuosiančių asmenų sąrašą.
  • Pasinaudoti nuolaidomis. Svarbu paminėti, kad kartais tam tikriems draudimo produktams taikomos išties patrauklios nuolaidos, todėl taip pat svarbu yra nepraleisti progos ir pasinaudoti šia galimybe sutaupyti.
  • Kaupti vairavimo patirtį. Bene svarbiausia yra keliauti automobiliu saugiai ir nepatekti į kelių eismo įvykius – kuo mažesnė eismo įvykių patirtis, tuo mažesnė bus draudimo įmoka ateityje. Tiesa, verta pasirūpinti ir kokybišku, ne tik vaizdą, garsą, bet ir automobilio greitį fiksuojančiu vaizdo registratoriumi, kuris leis užtikrinti eismo taisyklių laikymąsi ir nekaltumą avarijų metu.

Nors pasirinkti tinkamą automobilio draudimą jauniems vairuotojams gali būti sudėtinga, tačiau svarbu įvertinti visus galimus variantus ir pasirinkti geriausiai atitinkantį jūsų poreikius ir biudžetą. Draudimas ne tik suteikia finansinę apsaugą, bet ir užtikrina ramybę kelyje, ypač jauniems vairuotojams, kurie dar tik pradeda savo vairavimo patirtį.